Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar wat speelt hij een belangrijke rol als boodschapper van je onderbewustzijn: de nervus vagus. In dit blog leg ik je uit waarom deze boodschapper zo belangrijk is en wat er gebeurt als deze zenuw verstoord is. En ook welke invloed het maken van geluid hierop heeft.

‘Je belangrijkste brein zit in je buik’

Vanuit onze hersenen lopen er verschillende zenuwen door ons lichaam en deze hebben allemaal hun eigen functie. De aanleg hiervan vindt plaats tijdens de zwangerschap. De nervus vagus is de tiende zenuw en loopt vanaf onze hersenstam, via de keel en de borst, helemaal door naar onze darmen. Hier geeft hij heel belangrijke signalen af.

Dit zijn signalen waar je verder niet bij na hoeft te denken. Want stel je voor dat je bij elke ademhaling zou denken: o ja, ik moet ademhalen en bij honger of dorst: o, ik voel dorst of o, ik voel honger. Dat zou niet werken toch?

Vanuit de Chinese visie zeggen ze al jaren dat ons belangrijkste brein in onze buik zit. Waar krijg je pijn als je spanning voelt? In je buik! Ook heeft spanning het effect dat je veel gaat eten of juist helemaal niet meer kunt eten.

De invloed van spanning

De nervus vagus is een hersenzenuw die sterk geprikkeld wordt als er sprake is van spanning. Je ziet dan dat de ademhaling vast gaat zitten, je ademt hoog en voelt de spanning op je ademhaling zitten.

Dit komt doordat de nervus vagus de signalen niet meer goed doorgeeft. Wij zeggen dan dat de boel letterlijk op slot is gezet en de reflexmatige handeling verstoord.

Als er in de zwangerschap kortsluiting ontstaat in de ontwikkeling zie je dat de functie van deze hersenzenuw daar al verstoord wordt. De gevolgen daarvan zijn goed zichtbaar in het dagelijks leven.

Welke effecten heeft kortsluiting in de nervus vagus?

De volgende symptomen zie je wanneer er kortsluiting heeft plaatsgevonden in de nervus vagus:

  • Bij spanning snel in een te hoge adem schieten
  • Snel schrikken
  • Keel schiet op slot
  • Het gevoel van een brok in de keel
  • Overmatig eten
  • Geen vol gevoel krijgen
  • Het snel te warm of te koud hebben
  • Sterk reageren op geluid.

Het effect van geluid maken

Hoe kun je zelf invloed uitoefenen op de nervus vagus?

Door te zingen of te neuriën breng je de spanning naar beneden. Kinderen zie je dat vaak instinctmatig doen. Kinderen die altijd geluid maken – en aan wie jij je misschien stiekem ergert –, zijn dus misschien alleen maar bezig om hun spanning onder controle te houden.

Vaak zeggen we dan: ‘Doe eens rustig’ en ‘doe eens even stil’ maar het is hun onderbewustzijn dat aangeeft dat ze het nodig hebben. Het is een heel mooie instinctmatige reactie van het lichaam voor als de spanning te hoog oploopt.

Te veel spanning is namelijk niet goed voor je lijf. Je bijnieren moeten te hard werken; ze raken uitgeput omdat ze continu adrenaline aanmaken.

Onze stem gebruiken is dus een hele mooie manier om onze spanning kwijt te raken. Door te gapen of te zingen ontspan je de keel, waardoor ook de nervus vagus kan ontspannen.

Weten hoe je de nervus vagus inzet in je werk?

Ik vind dat elke professional, voor zij die met chronisch zieken werken, handvatten moet hebben voor wat te doen bij chronisch pijn. Weet jij voldoende over het (helpen) verminderen van pijn via de nervus vagus?

Help jij de pijn verminderen met het ontspannen van de nervus vagus? Zo open je letterlijk de weg tot een pijnvrij leven!

In mijn masterclass vertel ik jou graag meer over de link tussen de chronisch ziek zijn, zwangerschap, nervus vagus en de pijnbeleving.