Vakantietips uit eigen doos

Oh ,oh het duurt niet zo lang meer de vakantie staat voor de deur.
Daar had je nu zo naar uitgekeken als gezin . Lekker even niets en tijd om te chillen, maar ja zo werkt het niet.

Vaak is er van te voren juist extra drukte en met alle ballen die je hoog moet houden is er dan juist minder tijd voor je kind met een sterke wil.
Jouw kind houdt niet van verandering en is gevoelig voor veranderingen van sfeer.

Een klantje van mij verwoordde het heel mooi. Ik houd wel van veranderingen aan de buitenkant, maar mijn binnenkant vindt het niet zo fijn. En zij vertelde dus precies hoe kinderen het ervaren en wat ik merk in de praktijk ook de moeders die hoog gevoelig zijn.

Dus alles ingepakt en dan op weg. Nee dat gaat zo niet werken voor je kind. Wat dan wel?

Van te voren zoveel mogelijk betrekken bij de voorbereidingen. Zelf zijn eigen spullen in laten pakken. Samen kijken wat er daar is.

Ik werkte op vakantie met een schema. Zo mochten zij de ene dag kiezen wat we gingen doen en wij de volgende dag. Ik zei bij mopperen dan joh morgen mag jij weer en door te vragen wat ze zouden willen konden ze weer even mee op onze tocht die vaak langs kastelen ging.
Later hoorde ik terug dat ze die kastelen zo leuk vonden. Daar heb ik ter plekke weinig van gemerkt.

Als tip ga je ergens heen blijf er niet te lang. En neem samen met je kind van te voren door wat je kunt doen als het emmertje overloopt.
Zo hebben wij ooit eens in Disney alle wc’s gezien. Ze vonden het erg leuk, maar super spannend en regelmatig moest er dan ontprikkeld worden en moesten we weer naar de wc.

Of wat denk je van die keren je in een rij staat en ja je kind wil echt in de attractie. Een hele tijd later, want mooie passen om eerder naar binnen te gaan bestonden nog niet zei mijn zoon. Nu wil ik niet meer. Ja dat zorgde regelmatig voor heibel.

Dus bedenk van te voren samen een plek of een oplossing wat je kunt doen als het teveel wordt.
Juist door te luisteren naar elkaar kun je al een hoop overdag voorkomen.

En ja, stel je op de avonden en de nachten in. Grote kans dat er de eerste nachten niet geslapen wordt. Het hoofd is dan zo vol en alles moet verwerkt worden.
Verder neem maatregelen die kalmeren. Zo kan drinken door een rietje je kind kalmeren en ook onderweg een potje voetballen zorgt voor ontstressen.

Een andere tip: de mand met aardigheidjes en lekkers.
Onderweg mochten ze om de zoveel tijd iets uitpakken. Soms gewoon wat lekkers, een andere keer een klein cadeautje (Action heeft leuke dingen) zo ging de reis wat sneller.

Want ken je dat? Als we in de auto stapten begon het al: “mam hoelang moeten we nog… “. Vaak reden we s’ nachts , want dan sliepen ze wel.
Dan is niet alleen je kind hooggevoelig, maar ben je het zelf als moeder ook. Tja de appel valt natuurlijk niet ver van de boom.
Als ik eenmaal op weg ben kan ik het loslaten, maar juist het weggaan hè. Mijn kind voelde dit feilloos aan en ging dan juist vaak extra klieren.
Aangekomen op de plek waren zij klaarwakker en wij moe van het rijden..

Vakantie is ook de tijd voor bijkomen. Gewoon even niks doen en lekker tijd voor elkaar.
Niets hoeft en alles mag.
Voel je ook niet schuldig als je je man even quality tijd met jullie kids geeft en jij even niets doet en andersom. Zo laadden wij op in de vakantie.