Werkwijze
Mijn aanpak
Ik ben ervaringsouder en heb twee kinderen die allebei prikkelverwerkingsproblemen hadden. Daardoor heb ik een goed inlevingsvermogen naar je kind en naar jullie, de ouders toe. Ik houd rekening met wat het kind en de ouders aan kunnen, maar vraag wel inzet van jullie allemaal.
Ik geef beeldend uitleg over prikkelverwerking en reflexen en zoek samen met jullie naar de sleutel om de problemen op te lossen. Ik ben laagdrempelig en onderhoud ook contacten met scholen, artsen en andere therapeuten om het kind heen en app met ouders. Vanuit het kind gezien komen beide onderstaande verhalen regelmatig voor. Het zijn voorbeelden van mijn aanpak
Het drukke kind
Je komt stoer mijn kamer binnen, zelf zie je nog niet zoveel problemen en lacht een beetje. Je kunt moeilijk op je stoel blijven zitten en wiebelt en friemelt veel tijdens het onderzoek. Ook ben je heel ondernemend en heb je vaak goede ideeën, alleen wil je ze ook gelijk uitvoeren en zit er geen rem op.
Je verveelt je snel en zoekt constant nieuwe uitdagingen. Je kunt moeilijk luisteren en iets veranderen als je eenmaal een idee in je hoofd hebt. Er wordt gedacht aan ADHD, maar misschien is er iets anders aan de hand…
Als ik doorvraag en jij mij vertrouwt, blijkt dat je heel veel onrust in jezelf ervaart. Samen met je ouders zoeken we de ingang naar meer rust in je lijf. We werken hard maar met veel plezier. En af en toe een boze bui, maar het lukt om jou weer echt te laten stralen.
Na een paar keer lukt het je beter om eerst te denken en dan te doen. Al vrij snel geef ik je een hand en neem afscheid. Niet ADHD maar je prikkelverwerking bleek je dwars te zitten!
We hebben daar met jou en je ouders hard aan gewerkt en nu sta je weer in je kracht.
Het stille kind
Je komt samen met pap en mam binnen. Je komt heel verlegen en teruggetrokken binnen. Hoog gevoelig word je genoemd en je kijkt graag de kat uit de boom. Vaak snap je de wereld niet. Mensen reageren zo snel maar jij hebt wat meer tijd nodig.
Je neemt ook vaak letterlijk wat tegen je gezegd wordt. En als je meerdere dingen tegelijk moet doen, raak je al snel over je theewater. Je wordt dan heel boos, soms is het om niets. Dan zijn er zoveel spanningen in je hoofdje opgebouwd, dat je snel ontploft.
Je durft niet op onderzoek uit en op school gaat het ook niet zo lekker. Met je vader en moeder heb je vaak ruzie omdat het lijkt of je niet luistert..
Als je mij meer vertrouwt en we samen jouw prikkelverwerking in kaart brengen, blijkt dat je auditieve prikkels niet snel kunt verwerken en visuele prikkels ook anders worden verwerkt! Het blijkt dat je ook meer in beelden denkt. Jouw hersens werken gewoon anders!
De termen hoog gevoelig maar ook autisme vallen, maar na onderzoek blijken nog te actieve reflexen een rol te spelen. Al vrij snel snapt je lijf het beter en worden prikkels van buitenaf en binnenuit beter verwerkt.
Je hebt steeds minder last van teveel geluiden en het denken gaat ook sneller. Je gedrag is een stuk verbeterd. Pap en mam leren ook wat prikkelverwerking inhoudt en snappen jou nu ook beter. Na een paar keer gaat het al een stuk beter. Je krijgt meer zelfvertrouwen en staat sterker in de wereld.